fb
yt
Вгору
ВСП Барський фаховий коледж
транспорту та будівництва
Національного транспортного університету
Звернення директора
director
Фільм про коледж
video
Веб-камери
cam_1
Пам'ятник "Запорожцю"
cam_2
Ландшафт перед гуртожитком
Student бкТБ
video
Перегляд
Споживач – знай свої права
8.06.2018

Споживачі – ми всі. Хочемо того чи ні. І це не залежить від нашого бажання або небажання, громадянства, матеріального добробуту… ми споживачі вже тому, що споживаємо товари та послуги й платимо за них.

Споживач – головна фігура ринку та ринкових відносин. До того ж особа досить перебірлива: він хоче придбати товар високої якості за найнижчою ціною. Саме тут його інтереси явно не збігаються з інтересами інших учасників ринку – виробника і продавця, - які намагаються виробити і продати товарів якомога більше і за вищу ціну. При цьому часто порушується технологія виготовлення, терміни зберігання, втрачається якість. У такий спосіб покупець вступає в боротьбу – боротьбу інтересів. От тільки сили дещо нерівні.

На боці бізнесу (виробник, виконавець, продавець) – економісти, бухгалтери, юристи, а на боці споживача – він один. Добре, якщо він озброєний знанням своїх прав і обов’язків, умінням їх застосовувати. Такий споживач спроможеться відстояти свої інтереси і становитиме небезпеку для несумлінного продавця або виконавця. Він не тільки зможе відшкодувати заподіяний матеріальний збиток, а й за некоректної щодо нього поведінки ще й змусить компенсувати нанесену йому моральну шкоду. Проте у грамотного споживача рідко виникають конфлікти, а іспит з отриманих знань ви складатимете все життя.

Стати грамотним споживачем допомагали першокурсникам викладачі економічних дисциплін – Мацькова Н.П. та Лучинська А.В.

04.06.2018 року в читальній залі коледжу відбувся виховний захід «Споживач – знай свої права».

Студенти ознайомились з історією становлення споживчого руху в світі та Україні, визначили основні права споживачів, розглянули зразки сертифікатів відповідності товарів та обговорили інформативність різних упаковок товару.

Корисним навиком стало оволодіння методикою розрахунку контрольного числа штрих-коду товару з метою виявлення підробок та визначення країни походження товару.

Студенти зрозуміли, що захист прав споживачів є одним з важливих інструментів реформування економіки держави, а гарантування якості та безпеки товарів і послуг безпосередньо стосується рівня життя кожної людини.