fb
yt
Вгору
ВСП Барський фаховий коледж
транспорту та будівництва
Національного транспортного університету
Звернення директора
director
Фільм про коледж
video
Веб-камери
cam_1
Пам'ятник "Запорожцю"
cam_2
Ландшафт перед гуртожитком
Student бкТБ
video
Перегляд
​Берегине моя, українська хустко!
9.12.2020

Споконвіку українська хустка була невід‘ємною частиною культури нашої нації та важливим елементом народного вбрання. В традиціях українців хустка була завжди. Вона використовувалася в багатьох обрядах, тому що головний убір є одним із найсильніших оберегів.

Важливою була хустина у весільному обряді. Молода дарувала молодому хустину, на яку випряла нитки, сама виткала та вишила.

Дівчина дарувала по хустці старостам, що прийшли її сватати. А якщо дала згоду, перев'язувала хусткою руку нареченому.

Будову нової хати зазвичай починали гостиною й тоді перев'язували хусткою руки майстрам. На хрестинах перев'язували руки кумам і священникові.

Хустка на спеченій хлібині, на дитячій колисці… Хустка – це і вузлик з вечерею для хрещених батьків.

Хустка, поряд з рушниками-оберегами, передавалася з покоління в покоління, як реліквія, як пам'ять Роду.

Надзвичайно багаті народні традиції й покликаний зберегти Всесвітній день української хустки.

У це свято, що відзначається 7 грудня, представниці прекрасної статі, вбравшись у барвисті хустки, набувають неповторності й чарівності. Бо лише цей національний аксесуар може надати такого колоритного образу.

До проведення Дня української хустки долучилися й у Барському фаховому коледжі транспорту та будівництва НТУ. Попри технічне спрямування навчального закладу, тут приділяється значна увага національному вихованню студентської молоді.

Вже понад три десятки літ храмом духовності та збереження традицій українського народу є етнографічний музей коледжу «Світлиця». У ньому зібрано понад 3000 найрізноманітніших експонатів. Серед них – і українські хустки XIX століття.

З нагоди Всесвітнього дня української хустки експозицію цих національних символів жіночої краси, любові та вірності можна було побачити в холі коледжу. Та найкраще багатобарв’я хусток розкрилося тоді, коли їх одягли викладачки та студентки. Це була така краса! Фоторепортаж – тому підтвердження!

Світлини розміщені на сторінці коледжу в соціальній мережі «Фейсбук».