fb
yt
Вгору
ВСП Барський фаховий коледж
транспорту та будівництва
Національного транспортного університету
Звернення директора
director
Фільм про коледж
video
Веб-камери
cam_1
Пам'ятник "Запорожцю"
cam_2
Ландшафт перед гуртожитком
Student бкТБ
video
Перегляд
Дух Лицарів - ідеалістів у нашій пам’яті
25.11.2015

Дух Лицарів - ідеалістів у нашій пам’яті

(трагічна сторінка історії – селище БАЗАР 1921року)

О Націє, що над добро і над зло,

Над долю, і ласку, і кару –

Хто, темний, не схилить поблідле чоло

В сліпучому сяйві Базару?

О.Ольжич

Чи то символічно, чи все ж таки історично, але українське свято Гідності та Свободи, започатковане Президентом України Петром Порошенком, співпало із трагічною сторінкою нашої історії – БАЗАРОМ 1921 року.

« … це не лише одна із трагічних сторінок нашої історії, а насамперед вияв величезного прагнення українського народу жити власним життям на своїй землі…

Ви вмирали, коли українська нація блукала на роздоріжжі. Ви прошили українську темряву блиском тверезого вояцького розуму — революційним очайдушним чином! Ви на сторожі Українського Завтра поставили сильну твердиню — непоборну фортецю, що їй ім'я — 359 Лицарів Базару . Вона врита в українську землю, що віками видає нових борців. Вона збудована із світлих традицій Українського минулого та зцементована Вашою святою кров'ю. Ви відійшли у простори Вічності . Але Ваш голос могутнім відгомоном лунав по всій Україні.» ОЛЕГ ОЛЬЖИЧ «ДВА БАЗАРИ 1921-1941».

Відгомін непоправної втрати героїв Базару лунає і сьогодні. Кожен з цих сміливців – відчайдухів пішов за покликом серця, подібно до того, як герої АТО сьогодні борються за землю, даровану нам Богом, з московським окупантом. Ті герої - загинули. Сьогоднішні, на жаль, гинуть. Але ми, українці ХХІ століття, будемо пам’ятати уроки Гідності дідів і прадідів та шанувати ціну Свободи на Майдані.

Директор коледжу Й. Кібітлевський впевнений, що славетний козацький дух лицарів-ідеалістів, які за покликом серця йшли в пекло боротьби за недосяжний, як тепер переконуємося, рай свободи, був, є і буде! А підсилювати цей дух варто ПАМ’ЯТТЮ.

Саме тому з ініціативи Йосипа Едуардовича відбуваються щорічні поїздки на станцію Крути та в селище Базар.

Отож, у суботу, 21 листопада 2015року п'ятнадцять кращих студентів разом із Йосипом Кібітлевським (директором коледжу), Василем Григорчуком ( заст. директора з виховної роботи), Миколою Степанківським ( заст. директора з господарської роботи) здійснили поїздку до меморіалу Героям Базару, аби відзначити 94 річницю подвигу українських Лицарів.

Спільно з іншими синами України, що злетілися у цей день з різних куточків рідного краю, взяли участь у мітингові – реквіємі.

З кошиком чудових осінніх хризантем, під прапорами України та коледжу гордо йшла молодь за своїм очільником.

Пройнятий болем, глибоко патріотичним був виступ Й. Кібітлевського біля меморіалу, де вічним сном спочивають Лицарі України.

«…В наших очах світиться ясним вогнем гордість за великих попередників, згадка про яких і досі бентежить. Від нас залежить відповідь, чи вмерли святі воїни українські, чи, посміхаючись, тільки відійшли в бік, на якихось 50 - 100 років (чи кроків?). Пришестя святих і страшних можливе. Треба лише не припиняти праці. І це пришестя стане нам нагородою за працю. Та апокаліпсисом для тих, хто не хоче нас на нашій землі,» - словами Р. Коваля із книги «Рейд у вічність» звертається Йосип Едуардович до присутніх, закликаючи не словом, а ділом берегти Україну.

Клятва на вірність Україні, дана студентами Барського коледжу транспорту та будівництва, стала ключовою у патріотичній частині мітингу, який організувала Спілка офіцерів України. Не дивлячись на те, що мряка, дощ та холодний вітер наче випробовували молодих юнаків, гідно, один за одним вони промовляли:

- Приймаючи присягу Українського Патріота, перед Богом нашим Всевишнім, перед народом своїм, іменами Матері і Батька моїх,святою землею моєю українською КЛЯНУСЬ!!!

Повертались додому у піднесеному настрої. Співали патріотичних пісень, ділились враженнями…

-Радує те, що поки є активна молодь, – в Україні не все втрачено, - зауважив Й. Е. Кібітлевський.

- Поїздка залишиться в їхній пам’яті, бо героїзм поколінь ніколи не забувається! - зазначав М.О. Степанківський.

- Глибоко осмислена історія країни дає змогу жити насиченим сьогоденням і визначати правильні пріоритети на завтрашній день, - підсумував заступник директора з виховної роботи В. М. Григорчук.

Тож сміливо дивімось у майбутнє! А життя йде далі…

Слава Україні! Героям Слава!